1 min čitanja

Treba li vam još jedan par „očiju“ da pogleda što ste napisali prije nego što tekst dođe do osobe kojoj je namijenjen? Ako su svi zauzeti, obratite se Hemingwayu. Hemingway je aplikacija koja služi za lekturu teksta, a vrlo je korisna kod pisanja članaka, blogova, mailova ili dopisa.

Kako Hemingway funkcionira?

Hemingway „čita“ vaš tekst i označava ga ako postoji prostor da se on poboljša ili ako naiđe na pogrešku.

Plavom bojom Hemingway će vas upozoriti da riječi koje koristite ukazuju na to da niste baš u potpunosti sigurni u ono o čemu pišete. Tako će plavom bojom označiti riječi poput „možda“, „vjerojatno“ i slične izraze kako bi vaš tekst bio asertivan i samouvjeren.

Aplikacija označava tekst u zelenoj boji ako koristite glagol u pasivu, i tako vas upozorava da koristite njegov aktivni oblik ako je to moguće.

Ljubičasto označene riječi ili sintagme mogu se prigodno skratiti korištenjem sinonima. Narančasto i crveno označene rečenice preporučeno je skratiti kako bi se misao prenijela koncizno i jasno. Narančasta je light verzija komplicirane rečenice, dok crvena označava tešku kategoriju.

Hemingway aplication
Screenshot: http://www.hemingwayapp.com/

Ako pripremate tekst na engleskom jeziku, Hemingway je odličan vodič za jasan i odvažan rezultat. Hrvatski jezik ipak, aplikacija ne prepoznaje, stoga neće ukazati na moguće pogreške i poboljšanja u sadržaju.

Ipak, forme radi, preporučam njezino korištenje i za lekturu tekstova na hrvatskom. Kad se radi o dužini rečenice, može se reći da je umjerena dužina subjektivan pojam. Ipak, ako su rečenice preduge, čitatelj će zasigurno odustati od čitanja teksta u cijelosti. Ako pripremate tekst za objavu na webu, pripazite. Naime, Googleov algoritam također „ocjenjuje“ tekstove prema dužini. Zato je vrlo bitno da rečenice budu sažete i jasne. U suprotnom vaš tekst završit će na xy stranici tražilice, a to je kao da ga nikad niste niti napisali.

Kako koristiti aplikaciju?

Hemingway je dostupan besplatno u online verziji. Oni koji žele koristiti desktop verziju aplikacije mogu ju kupiti. Cijena iznosi 19,99 USD, odnosno 24.98 USD uvećano za hrvatski PDV.

Ako ste kreativni i tražite online alate koji će vam pomoći i olakšati posao, provjerite naše preporuke ovdje.