1 min čitanja

Oduvijek želite kročiti u svijet programiranja (engl. progamming) ili popularno nazvanoga kodiranja (engl. coding)? Google se potrudio i omogućio svim zainteresiranima da na zabavan, interaktivan i posve nov način nauče programirati.


Aplikacija je eksperimentalni projekt izrađen od strane Googleovih programera. Prvi dan objave aplikacije na Google Playu bila je srijeda 18. travnja 2018 godine, a u samo tri dana zabilježeno je više od sto tisuća preuzimanja.

programiranje
Photo: Markething

Uz pomoć Grasshoppera naučit ćete osnove programiranja te će ovo biti izvrstan uvod u sljedeće korake učenja. Dobro je poznato da programiranje postaje vrlo važna vještina koju je iznimno korisno usvojiti pa ne propustite ovu priliku za napredovanje.
Zabavljajući se naučite jedan od najpopularnijih programskih jezika JavaScript. JavaScript ili JS je script jezik koji se koristi za izradu dinamičnih web aplikacija/stranica. Odličan je za početnike u programiranju (nema veze s HTML-om i nije pretjerano jednostavan).

JavaScript i Java potpuno su različiti jezici, kako u konceptu tako i u dizajnu. JavaScript je izumio Brendan Eich 1995., a 1997. postaje ECMA standard (European Computer Manufacturers Association). ECMA-262 službeni je naziv standarda. ECMAScript je službeni naziv jezika.

Aplikacija je koncipirana kroz razine s različitim zadatcima pa tako postoje kvizovi i praktični dijelovi koji omogućuju korisnicima brzu primjenu znanja u praksi. Naučite kako izraditi funkcije, varijable i kontrolirati tok koda. Kao što smo već napomenuli, ova aplikacija koristi JavaScript, ali koncept se može primijeniti na većinu programskih jezika.

aplikacija
Photo: Markething

Grasshopper trenutno pokriva tri tečaja:

Osnove – naučit ćete kako funkcionira kod, pozivi na funkcije, varijable, nizovi, kondicionali te kako sve navedeno radi zajedno;
Animacije 1 – crtanje oblika koristeći popularne D3 libraries, definiranje funkcija, funkcije povratnoga poziva i animacije;
Animacije 2 – kreiranje kompleksnijih funkcija koristeći D3 i teme iz osnovnoga tečaja.

U samome opisu aplikacije i tima stoji: „Kreirali smo Grasshopper kako bi pomogao ljudima poput vas da se nauče kodiranju na zabavan i jednostavan način. Stavili smo Grasshopper na telefon tako da možete prenamijeniti svoje putovanje na posao ili trenutke čekanja u trenutke učenja. Nadamo se da vam se sviđa i da vam pomaže krenuti ili nastaviti putovanje u učenju koda.“

Trenutno je aplikacija dostupna na iOS i Android operativnim sustavima. Započnite svoju programsku avanturu još danas te postanite konkurentni na tržištu.