1 min čitanja

 

Da li u kafiću birate stol s najljepšim pogledom, ili onaj s utičnicom?

Vrlo je vjerojatno da ste se više puta našli u situaciji da upravo trebate pozvati Uber, dogovoriti sastanak ili dovršiti e-mail, ali baterija vam je pomrsila planove. Donosimo nekoliko savjeta kako možete uštedjeti dragocjenu bateriju i takve situacije možda izbjeći idući put.

1. Izbrišite nepotrebne aplikacije

Aplikacije koje niste koristili mjesecima, kao i one koje stalno koristite, aktivne su. One konstantno rade u pozadini te šalju lokaciju ili notifikacije i ažuriraju se. S obzirom na to da ih ne koristite, nema potrebe da vam troše bateriju. Izbrišite ih.

2. Isključite pozadinske podatke

Čak i kada ne koristite aplikacije, one su aktivne u pozadini. To ima smisla za e-mail i servise za chat, čiju notifikaciju želite dobiti. Međutim, preostale poput podcasta, igara, glazbe ili vijesti troše vam bateriju uzalud šaljući vam notifikacije i podsjećajući vas da postoje. Iz postavki možete isključiti pozadinski rad takvih aplikacija.

iphone-apps

3. Isključite automatsko osvjetljenje

Automatsko osvjetljenje je postavka koja zapravo pametno određuje jačinu osvjetljenja ekrana upravo zbog uštede energije. Međutim, u pravilu je automatsko osvjetljenje mnogo jače nego što je potrebno i zato troši više baterije. Isključite ga i regulirajte svjetlinu ekrana sami.

4. Isključite vibraciju

Vibracija je nešto na što smo svi navikli. Ali realno, osim ako nam mobitel nije namješten na bešumni način rada, da li nam je ona zaista potrebna? Ona je jedan od većih potrošača baterije, pogotovo kod poziva.

6. Isključite lokaciju

Uključena postavka lokacije je veliki potrošač baterije, ali i interneta. Čak i kada ju ne koristite u prometu ili komunikaciji, ona je cijelo vrijeme aktivna i šalje podatke o tome gdje se nalazite aplikacijama koje su instalirane na mobitelu. Ovu opciju također možete isključiti putem postavki.

car-charging-iphone

7. Provjerite hotspot i bluetooth

Dijeljenje mreže i bluetooth su u pravilu opcije koje koristimo kratko, ali ih zaboravimo ugasiti. Ipak, čak i ako nema spojenih uređaja, vaš uređaj će za odašiljanje signala konstantno trošiti energiju. Podsjetite se s vremena na vrijeme provjeriti da li ste ugasili ove opcije i tako uštedite bateriju.