1 min čitanja

Iako se o Nokia 9 modelu govori više od godinu dana, telefon još uvijek nije zvanično predstavljen. Uređaj koji bi trebalo da bude prvi pravi premium Nokia telefon, bi ipak mogao uskoro postati realnost, piše Benchmark.

Nokia 9 ili Nokia 10?

Nokia 9 je certificiran u Kini, a pojavila se i hands-on fotografija koja pokazuje pozadinu uređaja na kojoj se vidi pet kamera. Iako osoba, koja je objavila fotografiju, uređaj naziva Nokia 9, bilo je informacija da bi se uređaj mogao zvati i Nokia 10.

Međutim, ovo su za sada samo nagađanja i sa sigurnošću se ne može znati ništa dok telefon ne bude zvanično objavljen, navodi Benchmark.

Ni manje ni više nego pet kamera

Do sada je bilo prilike da se vidi nekoliko telefona s tri kamere na pozadini, dok su modeli sa četiri kamere najavljivani, ali još uvijek nisu predstavljeni. Ipak, pet kamera je potpuno novi nivo i prema svemu sudeći ovaj telefon je ono što je HMD Global spremao posljednjih mjeseci.

Neobično raspoređeni sistem sa kamerama također ima još dva okrugla izreza iste veličine na stražnjem dijelu – jedan je zadužen za LED blitz, a drugi za IR fokusiranje. Zeiss brendiranje nije neočekivano, jer je Nokia i ranije surađivala sa njemačkim brendom na svojoj liniji telefona.

Iako nije potvrđeno, djeluje da je stražnji dio izrađen od stakla, što Nokia 9 model stavlja još više prema luksuznom izdanju.