1 min čitanja

Mnogi pojedinci diljem svijeta imaju ideje o rješavanju problema, poboljšanju života, povećanju produktivnosti, štednji novca i druge inovativne i kreativne zamisli. Kako bi svoju ideju realizirali, zaštitili i podijelili s drugima potrebna su financijska ulaganja, koja ipak mnogima od njih manjkaju.

Rješenje ovog problema je Save Ideas. Save Ideas je besplatna internetska platforma za razmjenu, zaštitu, otkrivanje i ostvarivanje ideja, umjetničkog rada ili bilo kojeg drugog oblika kreativnog rada. Na taj način pojedinci razmjenjuju ideje s drugima, potiču kreativnost i inovativnost. Ali na Save Ideas oni brzo i lako mogu zaštititi svoje intelektualno vlasništvo.

umjetnost

Zaštita autorskih prava

Save Ideas nudi besplatnu uslugu svima: učenicima i studentima, umjetnicima, malim tvrtkama i inovatorima. Dakle, svima onima koji imaju ideju ili neko kreativno rješenje, ali nemaju vremena i novaca za zaštitu autorskih prava ili traženje investitora. Platforma funkcionira na način da pojedinac ili organizacija putem svojeg korisničkog računa upload-a svoje intelektualne rezultate na stranicu. Ideje se kategoriziraju prema području poput umjetnosti, poslovne usluge, zabava, zaštita okoliša, medicina, sport itd. Nakon upload-a, korisnik prima Time Certificate kojim dokazuje zakonito vlasništvo i autorsko pravo na svoje radove, a može se upotrijebiti globalno. Zaštita intelektualnog vlasništva može se zatražiti u svim fazama razvoja ideje. Kompanija koja stoji iza Save Ideas platforme provjerava autentičnost svake individualne ideje.

 

Lajkovima se kreira blockchain fond za financiranje

Save Ideas kreirao je svoju kriptovalutu SIP coin (Save Ideas Pips). Cilj je da se na nakon javne ponude SIP coina, 80% prikupljenih sredstva upotrijebi za kreiranje fonda za financiranje ideja registriranih na platformi. Financirat će se one ideje za koje ima najviše društvenog interesa, a to će se mjeriti „lajkovima“. Upravo za prikupljene lajkove, korisnici će mijenjati SIP coinove.

 

Projekt je online manje od godine dana

U samo sedam mjeseci od lansiranja projekta Save Ideas, platforma već ima preko 1.200 korisnika iz više od 50 zemalja svijeta. Osnivač ovog projekta je australski prof. dr. Hazbo Skoko, stručnjak iz područja ekonomije i informacijsko telekomunikacijskih tehnologija. Profesor je inače gostujući predavač brojnih renomiranih fakulteta i sveučilišta iz cijelog svijeta, pa tako i našeg Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Profesor Skoko već stoji iza nekoliko uspješnih poduzetničkih projekata iz područja ICT.